TARIMSAL SEKTÖRDE KARİYER PLANLAMASININ ÖNEMİ
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mehmet Musa ÖZCAN, Bu inovasyon hem tarımsal üretim ve hem de hammaddesini tarımsal üretimden alan gıda endüstrisinde kendisini hızlı bir şekilde gösterdiğini söyledi.
27 Mart 2016 Pazar 14:41
Tarım sektöründe İnovatif gelişmeler, ziraat alanında yetişen teknik personellerin kariyer geliştirmelerine hızlı bir şekilde öncülük yapmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mehmet Musa ÖZCAN, Bu inovasyon hem tarımsal üretim ve hem de hammaddesini tarımsal üretimden alan gıda endüstrisinde kendisini hızlı bir şekilde göstermektedir. Artık, zorunlu tüketim gıdalarının üretilmesi ve tüketilmesi çalışan işgücünün artmasıyla hazır ve doğal gıdalara yöneliş, Ziraat alanında eğitim almanın önemini artırmaktadır.
Gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde kendisini yetiştirmek isteyen bireylerin alanında başarılı olabilmesi için mesleğini önceden severek seçmesi gerekir. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, hem tarımsal üretimde yeniliği hem de bu ürünleri işlemede yeni gıda işleme ünitelerini artık kendisi imal ve tesis etmektedir. Bu durum, tarımsal ürünlerin hem yarı mamül hem de tam mamül ürün şeklinde üretilmesini ve bunların iç ve dış piyasada tüketilmesine imkân sağlamaktadır.
ÖZCAN, Tarımsal ürünlerin gerek işlenmesi, gerek tüketici beğenisini kazanması ve gerekse ürünün raf ömrünü artırıcı muhafaza tekniklerinin geliştirilmesiyle tarımsal faaliyete ilginin daha fazla artmasına neden olacaktır. Ziraat Fakültelerinde eğitim alan Ziraat ve Gıda mühendisi adaylarının kariyer planlamalarını Ülke şartları göz önüne alınarak ön plana almalıdır. Kariyer planlama başarının kapısını açan bir anahtar gibidir..
Hammaddesi dışa bağlı olan bir üretim sistemi dünyanın hiçbir yerinde yoktur ve olamazda. O nedenle tarımsal faaliyette bulunan üreticiler ve bunların üretiminde katma değer yaratan araştırıcılar kariyer planlamayı şimdiden dikkate alıp ileriye dönük inovatif ürün üretmelidirler. O nedenle dışa bağımlılığının önüne geçmek için tarımsal faaliyetlerde toprak işlemede, sulamada, mekanizasyonda, hasat işleminde, hammaddenin mamul maddeye dönüştürüldüğü gıda işlemede, ambalajlamada, soğuk zincirde sürekli yeniliklerin oluşturulması ve bu yeniliklerin doğuş yerinin de Konya, Karaman ve Aksaray olması gerekmektedir.
Musa ÖZCAN, Çünkü bu coğrafya, her türlü tarımsal faaliyetin yapılmasına, işlenmesine ve bu faaliyetlerde kullanılacak alet ekipmanların üretilebileceği bir sanayi sektörüne sahiptir. Ayrıca değişen iklim koşulları, İç Anadolu’da tarımsal ürün yelpazesinin genişlemesine neden olmaktadır. Buradan hareketle, kuraklığa dayanıklı verimi yüksek alternatif tarımsal ürünlerin üretilmesi yollarının araştırılması gerekir ve bunu da yolu kariyer planlaması anlayışından geçer.
Dolayısıyla, turfanda yetiştiriciliğin artık Ülke bazında değil, lokasyon bazında yapılarak her periyot tüketici sağlığına uygun ürün üretebilecek kariyer planlamasını yapmış Ziraat Mühendisleri vasıtasıyla gerçekleşmesi mümkündür. Tarımsal faaliyette lokasyon bazında üretim yapmak aynı zamanda lojistiği de kolaylaştıracaktır.
ZEKİ DURSUN-KONYA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.