TİYATRO İLE ŞİZOFREN HASTALIĞINI YENİP, DEVLET MEMURU OLDULAR
Aksaray Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)'ne devam eden iki şizofren hastasının büyük başarısı…
03 Eylül 2016 Cumartesi 22:54
Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü’nün Şizofren hastalarının topluma kazandırmak için sahneye koyduğu, yazıp yönettiği “Ben de varım” isimli ödüllü tiyatro oyununun iki oyuncusu EKPSS başarılı olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde devlet memuru olmaya hak kazandılar.
TİYATRO İLE HAYATLARI DEĞİŞTİ
Aksaray Devlet Hastanesi TRSM’de tedavileri devam eden İki Şizofren hastasının hayatı, Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü ile tanışınca değişti.
Aksaray Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) tiyatro topluluğunca sahnelenen “Ben de varım” isimli tiyatro oyunu ile önce Şizofren hastalığını yendiler, sonrasında EKPS Sınavında 80 ve üzerinde puan alarak devlet memuru oldular.
PENCERE KENARINDAN BİLGİSAYAR BAŞINA
Şizofren hastalarının her birinin farklı bir hikayesi, farklı bir yaşam biçimi ve ortak kaygıları ve sorunları var. EKPSS’de başarılı olan Rabia Balcı (39)’da onlardan biri.
3 Yıldır ADH TRSM’de Şizofren tedavisi görüyor. Bir evlilik yapmış ve hastalığı nedeniyle eşiınden evliliklerinin birinci yılında boşanmış. Şizofren Hastalığı nedeniyle içine kapanık olan Rabia, boşanma ile daha da ağır bir travma geçirerek içine daha fazla kapanarak toplumdan iyice uzaklaşmış.
Kendi ifadesi ile TRSM’ye ilk geldiği günlerde kimseyle konuşamıyordum. İnsanlarla diyalog kurmaktan korkuyordum. Günlerim sürekli pencere kenarında oturarak dışarıyı izlemekle geçiyordu diyor. Tiyatro ile Şizofren hastalığını yendiğini ve hayatının değiştiğini söyleyen Rabia, Basri hocam, bizi yeniden topluma kazandırdı, birey olmamızı sağladı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ömrüm boyunca da Basri hocamızın bize destek olmasını, ellerini üzerimizden çekmemesini istiyorum diyor.
Bir diğer Şizofren hastası Tansel Ada (36) ise, 8 yıldır rahatsız olduğunu, 4 yıldır TRSM’de tedavi gördüğünü belirterek, hayat öyküsünü şöyle anlatıyor.
Rahatsızlığım nedeniyle hiç evlenemedim. TRSM’ye gelmeden önce Şereflikoçhisar ilçesinde yaşıyordum. Şizofren hastalığını en ağır şekilde yaşadım. Sürekli takip edilme ve öldürülme korkusu vardı. Toplumdan uzak duruyordum. Sürekli içime kapanık olarak yaşıyordum. Uyku düzenim bozulmuştu. Dr. Basri Köylü ile tanışıp, “Ben de varım” tiyatro oyununda rol almaya başladıktan 2-3 ay sonra tiyatronun olumlu etkilerini görmeye başladım. Çevreye olan duyarlılığım arttı. Özgüvenim oluştu. Sosyalleştim, toplum içerisine girmeye başladım. Kendime hedef belirlemeye, geleceğe dair planlar yapmaya başladım. Hızla iyileşme sürecine girdim. Tiyatro ile uğraştığım bir buçuk yılda hayatım değişti. Tiyatro beni şizofren hastalığından kurtardı. Topluma faydalı bir birey olmamı sağladı. Dr. Basri Köylü hocamıza çok şeyler borçluyum. Bize emek ve sevgi verdi. Başarımda ki en büyük pay sahibi Tiyatro ve tiyatroyu yazıp, yöneten Basri hocamdır diyor.
Tansel sözlerinin sonunda; TRSM Aksaray'a açılmasına vesile olan herkese, ayrıca Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Himmet Durgut'a, Aksaray Devlet Hastanesi
Yöneticisi Uz.Dr. Cengizhan Kılıçaslan'a, kaldığı Ilısu Özel Bakımevi Yöneticilerine, Dr.Basri Köylü'ye ve kendisini sürekli destekleyen ailesine teşekkür ediyor.
BU BAŞARI MİLYONLARA UMUT OLACAKTIR
Aksaray Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü'de; Bir buçuk yıldır Aksaray Devlet Hastanesinde görev yaptığını, TRSM ve Ben de Varım isimli projesi ile hastalarda gözle görülür iyileşmeler yaşandığını söylüyor.
Toplumundan dışlanan hastaların tiyatro ile hayata tutunduklarını ve hastalıklarını yendiklerini söyleyen Dr. Basri Köylü;
“Çalışmanın, severek çalışmanın, emek harcamanın tüm engelleri aşabildiğini göstermesi açısından bu başarı çok önemlidir. Tiyatro ile hastalarımızın kendilerine öz güvenleri geldi, kendilerini birey olarak görmeye başlayarak bu hayatta bende varım dediler. Şizofren hastalarımızın çok duygusal birbirinden farklı hayat hikayeleri olmasına rağmen, kaygıları ortak. Şizofren hastalarının uzun ve emek isteyen iyileşme süreçleri vardır. Rabia ve Tansel, EKPSS sınavını kazanarak çok önemli bir başarıya imza attılar. Çok motive olarak hayata tekrar merhaba dediler. Yeniden yaşam enerjisi buldular ve kendileri gibi Şizofren hastası olan milyonlarca hastaya umut ve örnek oldular. Bu başarı sadece benim değil, TRSM tiyatro topluluğunun başarısıdır. Rabia ve Tansel'in bireysel başarısıdır. Bu başarıda sevgi ve emek vardır” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.