TOPUK DİKENİ İLE YAŞAMAK
Abdullah Güdendede
26 Mart 2017 Pazar 23:08
Toprak doğanın en önemli parçasıdır. İnsan da doğa ile olan serüveninin her aşamasında toprakla hemhal olmuştur. Beslenme için olduğu kadar yaşamsal diğer ihtiyaçlar içinde toprakta gerekli her şey vardır. Vücudumuzda ki enerji dengesinin sağlanması için bile yerle temas etmek gerekir. Toprak kokusu bile şöyle bir içe çekildiğinde rahatlatır bizi. Ayaklarımız toprağa bastığında güvende hissederiz ve huzur buluruz. Ayaklarımız ile yer arasında ömrümüz oldukça bu ilişki devam eder. Öyle ki bir gün ayağımızı yere bastığımızda hissettiğimiz o dayanılmaz ağrı ile irkildiğimiz zamana kadar her şey yolundadır.
Yere basarak yürürken ayak ve ayak tabanının önemli görevleri vardır. İnsan olarak yaratılışımızın gereği iki ayak üzerinde hareket ederiz. Bu hareket şeklinde en önemli vazife ayaklara aittir. Yerle teması ise ilk ayak tabanı sağlar. Yer reaksiyon kuvvetlerine ilk tepkide burada yani ayak tabanında verilir. Ayak tabanın yapısı ise oldukça karmaşıktır. Yürüme gibi özel bir harekette iki ayak üzerine topuk, taban ve parmak ucu fazlarının gerçekleşmesi önemlidir. Yerden vücut kilomuza göre gelen bir tepki kuvveti vardır. Bu oldukça yüksektir. Bunun karşılanması gerekir. Kafaya kadar aynı oranda kuvvet iletilecek olsaydı baş ağrısı gibi sorunlardan kendimizi kurtaramazdık. Vücut yapısının süspansiyonu sayesinde bu tepki kuvveti de minimalize olur. Parmaklar ve topuk arasında ki fasya tabakası ve topuk kemiğinde meydana gelen hareket bütünlüğü de ayak ile yer temasında denge sağlar. Burada meydana gelecek sorunlar yere basmada ağrılı durumların oluşmasına sebep olur.
Sabah uyandıktan sonra ayağımızı yere ilk bastığımızda ya da gün içinde dinlendikten sonra dahi ilk adımlarımızda ayak tabanında çok ağrılı bir durum hissederiz. Önceleri çok anlamlandıramadığımız bu durum tanısı konulduğunda topuk dikeni ya da plantar fasitit olarak söylendiğinde anlarız durumu. Yıllardır çok önemli görmediğimiz yürüme bir anda bizim için çok zor yapılan bir eylem haline gelmiştir. Ağrılı bir yerle temas bizi yürümekten alıkoyacak hale bile gelebilir. Hızlı kilo alımı, dikkatsiz ayakkabı seçimi ve genetik alt yapı bunun oluşmasında etkili olabilir. Sorun ortaya çıktıktan sonra çözümü için gerekli hareketlerin öğrenilmesi gerekir. Taban desteğinin uygun şekilde yaptırılması ve kullanımı ağrılar üzerine etkilidir. Sorunun çözümü içinse günümüzde kullanılan farklı yöntemler vardır.
Sağlık her daim vazgeçilmez öneme sahiptir. Ayak ve ayak tabanı da vücudumuzun bir parçasıdır. Ayakkabı seçiminde ve üstüne binen yük yani kilo noktasında dikkatli olmak gerekir. Problemi yaşamadan önce bölge kaslarının kuvvetli tutmak gerekir. Bunlar koruyucu olarak kullanılacak bazı önlemlerdir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.