16 Ocak 2025
  • İstanbul6°C
  • Ankara5°C

YAZ SONU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Yaz sonu enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz sonu enfeksiyonlarına dikkat!

22 Ağustos 2014 Cuma 16:17

Yazınson günlerini yaşadığımız bu günlerde en sık karşılaşılan hastalıkların başındavirüs kaynaklı enfeksiyonlar geliyor. Sürekli klima kullanımı, denizden sonrarüzgara maruz kalan saçlar ya da hasta olan kişilerle geçirilen zamanlar boğazenfeksiyonuna neden oluyor. Bu enfeksiyonlar zaman zaman da boynun ön kısmındayer alan tiroidlere sıçrıyor ve iltihaplanma oluşturuyor. Tiroid bezi iltihabı boyunön tarafında ağrı, kırgınlık, ateş, titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik vekilo kaybıyla başlıyor. Tedavisi ise yaklaşık 6 ay sürüyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji veMetabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, özellikle yazsonunda sıklıkla görülen tirod bezi iltihabından korunmak için dikkat edilmesigerekenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 

Yaşanan enfeksiyon 8hafta sonra bile tiroide geçebiliyor

Bademcikya da farenjit gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar tedavi edilse bile boyunun önkısmında bulunan ve metabolizmada önemli görevleri olan tiroid bezine geçebiliyor.Tiroid iltihabı (subakut tiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan8 hafta sonra bile ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynunön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artankırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden oluyor. Ayrıca kandatiroid hormonları artıyor ve kişide titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik vekilo kaybı gibi sorunlar yaşanıyor.

 

Hastalık en çok yazsonunda ortaya çıkıyor

Tiroidiltihabı özellikle hava değişiminin hızla yaşandığı yaz sonunda daha sıkgörülüyor. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında virüslere karşı dahakorunmasız olmak geliyor. Hava değişimlerinde soğuk almak, hastaların yanındadurmak, klimaya maruz kalmak, denizden çıktıktan ıslak saçla soğukta veya rüzgardadurmak enfeksiyon ihtimalini artırıyor. Kendinizi boğaz enfeksiyonuna karşıkorumak tiroid iltihaplanmasına yakalanma riskinizi de düşürüyor.

 

Metabolizmayı yoruyor,psikolojiyi bozuyor

Subakuttiroid iltihabında tiroid bezi iki ay hızlı, ardından dört ay yavaş çalışıyor.Bu bir hızlı, bir yavaş durumu, dur kalk yapan araba gibi metabolizmayı yoruyorve kişiyi ne oluyoruz psikolojisi ile endişeye sevk edebiliyor. Önce titreme,çarpıntı, terleme ve kilo kaybı ardından tam tersi durgunluk, depresyon, kalbinyavaşlaması ve kilo alımı gibi zıt belirtiler görülebiliyor. Bu süreçte boğazön kısmında ağrı ön planda olduğundan ağrı kesici ilaçlar ve kortizon tektedavi seçeneğidir. Tiroid hapı almaya gerek yoktur. Kortizon kısa bir sürekullanıldığından ve endokrinoloji uzmanı gözetiminde verildiğinden yan etkisiminimumda oluyor. Subakut tiroid 6 ay gibi bir sürede iyileşiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.