23 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara7°C

YERLİ YAZILIM TEŞVİK EDİLMELİ

Mustafa BOZDAĞ

10 Temmuz 2012 Salı 15:02

Bilişim Sektörü en az 30 alt sektörü de kapsayan diğer hiçbir sektörde olmayan büyük bir iş alanı konumundadır.

Ekonomik kaynakları çok kısıtlı olan ülkelerin bilgisayar donanımı üretmelerinin yüksek maliyetleri nedeni ile çok mümkün olamayacağı 3 trilyon dolarlık dünya iletişim ve bilişim pazarının yüzde 12'sini yazılım sektörünün oluşturduğu günümüzde  yazılım sektörü ile işe başlamanın maliyetler açısından Türkiye her ne kadar üretici, geliştirici bir kimliğe bürünememiş olsa da, bu konuda çalışabilecek beyinleri yetiştirme yeteneğine sahip" bir ülke konumunda Bu alanda Düşük maliyetli yazılım alanının Türkiye için fırsat yerli yazılımların teşvik edilmesi ve uluslararası tekellerin kısıtlanması gerektiği kanaatindeyim.

Yazılım sektörünün ülkemiz için geliştirilebilir bir alan "Öncelikle Türkiye yetişmiş insan gücü açısından şiddetli bir kanama içerisinde, ciddi bir beyin göçü var. Bilişim sektöründeki bazı belirsizlikler bu konuda beyin göçünü tahrik ediyor. Uzun süren eğitimler sonunda bireylerin aradıklarını bulamaması, ‘yetersiz‘ kişilerin sektörde yer edindiklerini görmeleri bir anlamda beyin göçüne meydana getirmektedir.

Ar-Ge çalışmalarına yeterince önem verilmeden Türkiye'nin 150 milyon dolarlık yazılım ithalatına karşılık 10 milyon dolarlık ihracat yapmaktadır.

Yabancı yazılımları kullanmak başkalarının koyduğu standartlara uymak demektir. Ekonomik açıdan da büyük bir kayıp. Bu konuda aslında yazılacak çok şey var. İşletim sistemleri başta olmak üzere yerli bilgisayar programlarının artması en büyük temennimizdir.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.