YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABILAR “STRES KIRIKLARI” NEDENİ
Tırnak batması, ayak başparmağının içe doğru eğik durması, topuk dikeni, nasır, mantar enfeksiyonu, stres kırıkları…
12 Kasım 2015 Perşembe 07:59
Kadınlarda ayak ve ayak bileği sorunları sanıldığından daha sık görülüyor. Öyle ki bazı toplumlarda her 3 kadından 1’i, ayak sağlığından şikayet ediyor. Ayak sorunları en çok da ayakta çalışan kadınları tehdit ediyor. Ayak hastalıklarının ortaya çıkmasında “hatalı ayakkabı seçimi” ise önemli bir yer tutuyor. Yapılan çalışmalar; her 6 kadından 1’inin, hatalı ayakkabı seçiminden kaynaklanan ayak sorunları yaşadığını gösteriyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Dikici ayak sağlığı için ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken 4 önemli kuralı anlattı.
1. Topuk yüksekliği 2-2.5 santimi geçmemeli
Ayakkabı seçerken topuk yüksekliği 2-2.5 cm arasında olanları tercih edin. Topukların bu derece yüksek olması ayaktayken belin desteklenmesine imkan tanıyor. Bunun aksine topuk yüksekliği 8-9 cm’nin üzerindeki ayakkabılarda ise vücut yükü ayak tarak kemikleri boyunca ilerleyerek ayak ucunda toplanıyor. Bu tip ayakkabı giyen kadınlarda ayak bileği ve ayak önü ağrıları sık görülüyor. Amerika’da her 6 kadından biri haftada en az 3 gün yüksek topuklu ayakkabı giyerken, bunların üçte 1’i bu sebepten dolayı düşüyor ve ayak bileği burkulması sorunu yaşıyor. Uzun süreli kullanımlarda ise parmakların sıkışmasından dolayı tırnak batmaları, kemik çıkıntı oluşumları, küçük sinir uçlarında hasarlar ve tendon sorunlarıyla karşı karşıya kalınıyor. Yüksek topuklu ayakkabılar ile yapılan uzun yürüyüşlerde tarak kemiklerine gelen aşırı yüklenmeler stres kırıklarına bile neden olabiliyor. Stres kırıkları tedavisinde uzun süreli koltuk değneği kullanılması gerektiği için ciddi iş gücü kayıplarına yol açabiliyor.
2. Ayağı sıkmamalı
Ayakkabının önü ayağınızı sıkmayacak kadar geniş olmalı. Ayağınız ayakkabı kalıbına tam oturmalı, ne çok gevşek ne de kenarlardan çok sıkı olmalı. Sıkan ayakkabılar ciltte tahrişlere, su toplanmalarına, tırnak batmalarına ve uzun vadede eklem bozukluklarına neden olabiliyor. Ayakkabınızın ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ayakkabı seçerken ayağınızı ayakkabıya uydurmak yerine, ayağınıza uyan ayakkabıları tercih etmelisiniz.
3. Tabanı ayak şekline uygun olmalı
Ayakkabı tabanı ayak şeklinize uygun olmalı, ayağınızın altındaki boşlukları doldurmalı ve desteklemeli. Çünkü tabanı dümdüz ve çok esnek ayakkabılar, ayak tabanındaki bağların aşırı gerilmesi sonucu plantar fasiit ve topuk dikeni gibi ayak tabanı rahatsızlıklarına zemin hazırlayabiliyor. Günümüzde her tür spor için farklı tabanlı ayakkabılar mevcut. Ayakkabı alırken üreticinin yazmış olduğu uyarıları okumayı da ihmal etmeyin.
4. Doğal malzemeden üretilmiş olmalı
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Dikici ayakkabıların doğal malzemeden üretilmiş olması gerektiğini belirtiyor. Gün boyu ayakkabının içinde kalan ayaklarımızın nefes alması ve havalanması gerekiyor. Yeterli hava almayan ortamlarda bulunan ayaklarda ise terleme ve nem ile çok çabuk mantar enfeksiyonları görülüyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.