• BIST 10003.15
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 5 °C

O hastalıkta tedaviden çok korunmak önemli

O hastalıkta tedaviden çok korunmak önemli
Son yıllarda küresel bir salgın halini alan ve çocuklarda da hızla yaygınlaşan kronik böbrek hastalığına karşı alarma geçildi.

Dünya Böbrek Komitesi, bu sinsi ve ilerleyici hastalığa karşı farkındalık yaratmak için 2006 yılından buyana her yıl Mart ayının ikinci haftasında kutlanan “Dünya Böbrek Günü”nde bu yıl dikkatleri çocuklardaki riske çekiyor! Bu yılki slogan “Kronik Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar-Önlemek için Erken Harekete Geçin” olarak belirlenirken Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, hayati riske neden olan hastalığa karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Son yıllarda çok önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen kronik böbrek hastalığı, aslında basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri ile erken saptandığında önlenebiliyor veya ilerlemesi geciktirilebiliyor. Ama erken tanısının konulamaması buna olanak vermiyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, hastalığın sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlediğini belirterek, bunun da yüksek sakatlık, kötü yaşam kalitesi ve ölüm oranları ile hasta sağlığını, yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile de sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk gruplarının şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ülkem Çakır, diğer risk faktörleri arasında obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici kullanımı ve bağ dokusu hastalıklarının geldiğine işaret ediyor.

Bu yıl çocuklardaki riske dikkat çekiliyor!

Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde10’u böbrek hastası. Ülkemizde de her 7 erişkinden biri kronik böbrek hastası. Milyonlarca kişi bu hastalığı çekerken böbrek hastası olan 10 kişiden sadece biri hastalığının farkında. Kronik böbrek hastalığının sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ülkem Çakır, günümüzde çocukların da ciddi risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Bu sinsi ama önlenebilir hastalığa karşı farkındalığı artırmak amacı ile dünyada ve ülkemizde 2006 yılından bu yana her yıl Mart ayının ikinci haftasında kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde bu yıl çocuk vurgusu yapılıyor. Dünya Böbrek Komitesi bu yılki sloganı “Kronik Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar-Önlemek için Erken Harekete Geçin” olarak belirledi. Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalıkları görülme sıklığının çocuklarda da artıyor olmasının, bu hastalığın ilerleyen yıllarda toplumda büyük bir iş gücü kaybı ve tedavi maliyetine yol açacağının göstergesi olduğunu belirterek “Özellikle çocuk ve genç popülasyonda kronik böbrek hastalığı tanısını erken koymak ve tedavi etmek ciddi önem taşımaktadır. Sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan kronik böbrek hastalığının kontrolünü sağlamak için, toplumda yaşam biçimi değişikliklerine yol açacak ve böbrek hastalığının önlenmesi ve tedavisine dayalı hastalık yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir” diyor.

Tedaviden çok korunmak önemli

Vücudumuz için hayati öneme sahip böbreklerimiz, karnımızın arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer alıyor. Görünüm olarak kuru fasulyeyi andıran böbreklerin her biri ortalama 10 cm. boyunda ve 150 gram ağırlığa sahip. Böbrekler kanda bulunan zararlı maddeleri ve üreyi süzüyor, idrarla dışarı atılmasını sağlıyor. Bilinçsiz ilaç ve sık ağrı kesici kullanımından sigara ve aşırı alkole birçok yanlış alışkanlık böbreklere zarar verirken Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, tedaviden çok hastalıktan korunmanın önem taşıdığını söylüyor.  aksaraymedya.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00