• BIST 10009.37
  • Altın 3052.476
  • Dolar 35.4257
  • Euro 36.5274
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 4 °C

Öncelikli 3 sorun, Su, Demiryolu, Sağlık

Öncelikli 3 sorun, Su,  Demiryolu, Sağlık
Aksaray'ın öncelikli sorunları birinci ağızdan hükümete iletildi. 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 3 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktardı.

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ve diğer ilgililer katıldı.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ve Aksaray Ticaret Borsasının ortaklaşa çalışıp hazırladıkları projeleri hükümete aktarmada sözcü olan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök " Aksaray İli 800 bin hektar, Yüz ölçümü 420 bin hektar tarım alanına sahip yıllık yağış ortalaması 336 mm dir. İlimiz nüfusunun %79'u tarımsal alanda istihdam edilmekte %15'i sanayi sektöründe %5'i de hizmet sektöründe görülmektedir. Tarım alanının %85'i sulanabilir durumda olup resmi verilere göre %14'ü yetişen ürünlere göre %29'u sulanır haldedir. İlimizde üretilen ürün gelirleri sulu tarım yapıldığında 229 TL' dir. Kıraç alanda ise 30 TL' dir. Buna rağmen Türkiye'nin şeker ihtiyacının %9'unu,250 bin ton Arpa, 230 bin ton Buğday, 250 bin ton Yonca, 240 bin ton silajlık Mısır üretimi ile iç piyasayı karşıladığımız gibi ihraç eder hale geldik. Bundan dolayıdır ki tarım ve tarımsal sanayiyi geliştirmemiz için dış havzalardan (Kızılırmak'tan Aksaray'a) suyun getirilmesi gerekmektedir.

                Ayrıca İlimiz OSB'sinde 250 adet fabrikanın bacası tütüyor ve halen yeni Marmara olma yolunda hızla talep görüyor. örneğin; Türkiye'nin Kalsit ihtiyacının %80'ini , 1 milyon  m²' lik Alçıpan üretimi,  günlük 2300 tonluk Süt işleme tesisleri, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine Koriger boru, Yağmurlama, Damlama su borusu ihracatı, Türkiye de tahıl depolama silo üretiminin %70'lik bölümünü üreten 2 dev fabrika, ABD ve Ortadoğu ülkelerine ciddi ihracat yapmakta, Otomotiv ve Karasör sektöründe iddialı firmalarımız Mercedes Almanya ve Avrupa ülkelerine , Caselli Karasör ve Tank üretimi ile Sibirya ya kadar ihracat yapmaktadır. Bu üretimlerin artması Demiryolu'nun bir an önce hayata geçmesi ile maliyeti düşürecek ihracatı patlatacaktır.

Aksaray illeri birbirine bağlayan, çok hızlı trafik yoğunluğu ve ilin çok hızla artan nüfusuna bağlı olarak sadece 2014 yılında Travma, kalp krizi, solunum hastalıkları olmak üzere 1500 hasta il dışına sevki yapılmıştır. Bu durum hem can kaybı hem iş gücü ve zaman kaybıdır. Hâlbuki nüfusu bizim kadar olmayan illerde donanımlı hastaneler mevcuttur. İlimizde programda olan Tıp Fakültesi yerine üniversite devlet hastanesi ortaklığı ile acilen eğitim araştırma hastanesine kavuşturmak çok önemli ve hayırlı olacaktır. Programda olan hastane ihalemizin bir an önce gerçekleşmesini ısrarla istiyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00