Örneğin orucu buz gibi bir su ile açmak,iftar sofralarının olmazsa olmazı çorbayı kaynar kaynar içmek, lokmalarıyeterince çiğnemeden yutmak, yemekte çok fazla su içmek gibi basit davranışlarmide sağlığını olumsuz etkiliyor. İftar sonrası hareketsizlik ve sahuru atlamakda o yanlış davranışlar arasında. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme veDiyet Uzmanı Melis Torluoğlu, Ramazan döneminde mide sağlığını vuran 7 hatayıanlattı. Diyetisyen Torluoğlu önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
1. Orucubuz gibi bir suyla açmak
Havalar aşırı sıcak ve süre hayli uzun,doğru. Ama serinleme ve sıvı ihtiyacınıza rağmen bütün gün boş kalan mideniziorucunuzu açarken buz gibi bir suyla doldurmak mideyi vuruyor. Midedeyaralanmalara, gaz, şişkinlik ve ekşime gibi problemlere neden olabiliyor. Tümgün dinlenmeye alınan sindirim sistemini oda sıcaklığındaki sıvılarla açmak vesonrasında da çok soğuk olmamasına dikkat etmek çok önemli.
2. Çorbayıve çayı kaynar içmek
İftar öğününün vazgeçilmezi şüphesiz çorba.Midenin rahatlamasına yardımcı oluyor. Ama dikkat! Çorbayı tabağınıza tamorucunuzu açacakken koymayın. Birkaç dakika öncesinden koyup ılımasına fırsatverin. Aksi halde fayda yerine zarar veriyor. Aynı şekilde iftar sofralarınınbir diğer lezzeti çayı da kaynar içmemek çok önemli. Çok sıcakken içilen çay,gırtlak kanserine bile yol açabiliyor.
3. İftardafazla su
Yapılan en büyük hatalardan biri de iftarsırasında fazla su tüketmek. Yemekle birlikte tüketilen su, sindirimiengelliyor. Bu nedenle suyu yemek esnasında suyu, orucu açacak şekilde tüketmekyeterli. İftar sonrasından sahur sonuna kadar günlük 2 litre su ihtiyacınızıtek seferde olmamak kaydıyla belirli aralıklarda tüketmeniz en doğru olanı.Aniden fazla miktarda alınan su böbrekleri çok yorduğu gibi zehirlenmeye deneden olabiliyor.
4. Buüçlüye dikkat
Fazla baharat ve tuz kullanımı, rafine şekeriçeren aşırı tatlı gıdaların tüketimi ve yağ oranı yüksek kızartmalar sindirimsisteminde hasar meydana getirebiliyor. Susamayı engellemek, daha uzun süre tokkalmak ve yavaşlayan metabolizmanın dezavantajıyla kilo almamak adına buüçlüden mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var.
5. Yeterinceçiğnememek
Sindirim ağızda başlıyor. Ağızdaki mekaniksindirim ve enzimlerle birlikte yoğurulan besinler yemek borusundan mideyegönderiliyor. Hızlı bir şekilde tüketilen gıdalar ağızdaki sindirim kanalınıatladığı için mide bu tip gıdaların sindiriminde zorlanıyor. Aynı zamanda hızlıbir şekilde yenilen yemekle birlikte yutulan hava, gaz ve şişkinlik problemineneden olabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı MelisTorluoğlu “Mide sağlığı açısından tüketeceğiniz besini iyi çiğnemek, en azyediğiniz besin kadar önemli” diyor.
6. Sahuruatlamak
Ramazan'da en kritik öğün olarak karşımızaçıkan sahurun kesinlikle atlanılmaması gerekiyor. Metabolizmanın açlık süresinikısaltmak ve böylece yavaşlama eğrisini azaltmak adına sahura kalkılması şart.Özellikle uzun açlık ve susuzluk sürelerine aşırı yaz sıcağı da eklendiğindesahura kalkılmadan tutulacak oruç sağlığa zarar verebiliyor. Ancak sahurdasindirimi zor ağır gıdalardan kaçınılması, gün boyu tok kalmayı sağlayacakprotein kaynaklarının yoğun olduğu bir kahvaltı yapılması gerekiyor.
7. İftarsonrası hareketsizlik
Hareketsizlik günlük yaşantıda da sağlığıvuran en önemli yanlışlardan biri. Hele ki iftar sofrasının ardındanhareketsizlik son derece vücuda zarar verebiliyor. Hafif bir iftar yemeğinden1-1,5 saat sonra 30 dakikalık bir yürüyüş, sindirim sisteminin daha verimliçalışmasını sağlıyor. Bu dönemde yavaşlayan bağırsak hareketlerinin dehızlanmasına destek oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.