AksarayAile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H.Şenol ATAKAN , hekime vesağlık çalışanlarına şiddetin dozunun ve sayısının artarak devam ettiğinisöyledi. Aile Hekimlerinin de şiddet mağduru olduğunu ifade etti.
AKAHEDbireylerin sağlık çalışanlarına saygılı olması gerektiğini vurguluyor.
AKAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H.Şenol ATAKAN, son zamanlarda sağlıkçalışanlarına uygulanan şiddetin şeklinin sözel şiddetten fiziksel şiddetedönüşmesinin Türkiye’de sağlık hizmeti sunumunda özveri ile görev yapanhekimlerin çalışma ve görev şevkini kırdığını anımsatan ATAKAN, yasaldüzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.
“Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetaffedilemez hale geldi, yeterli yasal düzenlemelerin halen yapılmamış olmasıdurumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Sağlıkta özel şiddet yasası biran önce çıkarılmalıdır. Bizlerin görüşü, sağlık hizmeti alan kişilerin hak vesorumluluklarını bilmemesi ve yasal olmayan istekleri yerine getirilmeyenkişilerin seslerini yükseltmeleri, şikayette bulunmaları ve bu durumun haklıolarak algılanması ve küçük suçların ceza görmemesi nedeniyle, sağlıkçalışanlarına şiddet gittikçe tırmanmaktadır. İlk yapılması gereken kişilerin hak ve sorumluluklarını bilmelerininsağlanmasıdır. Ve akabinde küçük suçların, küçük sözel şiddetlerin cezasızkalmamasıdır. Ancak bu şekilde büyük suçları engelleyebiliriz.Bu konuda tüm Türkiye’de üzerimize düşen görevleri yerine getirerek şiddetiengellemek için çalışacağız.”
‘Ailehekimleri de şiddet mağduru’
Ailehekimlerinin hastaların sağlık sistemiyle ilk karşılaştığı yer olduğunu ifadeeden AKAHED Başkanı, Aile hekimine şiddetin çoğu zaman sözlü bazen de fizikselolarak yapıldığını ve bunun en önemli nedeninin halkın sağlık sistemini nasılkullanacağı hakkında yeterince bilgilendirilmemesi olduğunu ekledi. ATAKANşöyle devam etti,
“AileHekimleri asli görevlerinin yanı sıra kendilerine adeta bir yedekkuvvetmişçesine başka hekimlerin görevlerinin verilmesi ile eklenen ölçüsüz işyükleri nedeniyle sağlıkta son yıllarda iyice su yüzüne çıkmaya başlayan şiddetolgusundan günlük pratiğinde en çok etkilenen hekim grubudur.
Sağlıkçalışanları arasında en kolay ulaşılabilen, yasal olmayan isteklerle en çokkarşı karşıya kalan, en çok sözel saldırıya maruz kalan ve en çok şikayetedilen hekim grubu aile hekimleridir. Aslında aile hekimlerinin maruz kaldığışiddet buz dağının görünmez kısmıdır. Bizce kolay ulaşılabilir hekimlereuygulanan sözel şiddet yapan kişilerin ceza almaması nedeniyle gün geçtikçedozu ve boyutunu arttırmakta ve ne yazık ki sağlık çalışanlarına fizikselşiddet olarak gelişmektedir.”
Türkiye'de yaptıkları anket ve araştırmaverilerine göre sağlık çalışanlarına sözel şiddetin büyük oranda olduğunu ve kayıt altınaalınmadığını söyleyen Başkan Dr. H.Şenol ATAKAN konuya ilişkin görüşlerinişöyle dile getirdi:
“Bilimsel Araştırma Komisyonumuzun Aile hekimleri arasında yapmış olduğu şiddetçalışması ile ulaştığımız verilere göre; katılımcıların %59.6 sının şiddetemaruz kaldığı, kadınların daha çok oranda şiddet gördüğü, şiddete uğrayanların%60.8 inin şikayette bulunmadığı, %23.5’i polise/savcılığa, %14.4’ü üst kurumabildirdiği ortaya konulmuştur.
Katılımcıların%98.9’ u şiddetin arttığını, %98.3’ü şiddetin daha da artacağını düşünmektedirve %83.7’si kendilerini çalıştıkları kurumda bir şekilde güvendehissetmediklerini belirtmiştir.
Saldırınedeni; saldırgana göre, hekimin istediğini yapmaması (%72. 8), hekime göre isehastanın uygunsuz isteğidir (%60. 3). Bu yüzdelerin %87 oranında örtüştüğügörülmüştür. Buradan hastaların hekimlerinden uygunsuz isteklerde bulunduklarıanlaşılmaktadır.”
‘Şiddetinnedenleri”
AKAHED olarak şiddetin nedenlerini deirdelediklerini de ileten Dr. ATAKAN, tespitleri şöyle özetledi,
1- Sık sıkdeğişen sağlık mevzuatı, uygulama yönetmeliği ve sisteminin aksayan yanlarınınhekimlere yansıması
2- Hastahaklarının çok ön plana çıkarılması, SABİM, 184 gibi hatların gerçek amacıdışında yanlış olarak şikâyet hattı gibi kullanılması. Buraya yapılan haklıhaksız tüm şikâyetlerin ön plana çıkartılarak baskı unsuru olarak kullanılması
3- Hekimgelirlerinin sürekli yanlı ve yanlış olarak dile getirilmesi
4- Vatandaşakendi sağlık sorumluluğunun yüklenmemesi. Bunun tek taraflı olarak hekimlerinüzerinden yürütülmeye çalışılması. Kanun ve yönetmeliklerin halka yeterinceanlatılmaması
5- Şiddetuygulayan kişiler için caydırıcı yaptırımlar olmaması, Şiddetin görmezdengelinmesi, sözlü şiddetin önemsenmemesi, hasta psikolojisi denilerekhafifletilme eğiliminde olunması
6- Hekimlerinve sağlık çalışanlarının artan iş yüklerinden dolayı oluşan İletişim sorunları
7- Medyadasağlıkçıları hedef gösteren, bilinçsizce yapılmış haberlerin çokça yer alması
8- Fazlaiş yükü, kapasitenin üstünde hizmet talebi. Hastaların aile hekimliğini tamanlayamamış olması ve sadece ilaç yazıcısı gibi görme eğilimi, Yetkililerin bukonudaki yanlış açıklamaları.
9- Geri ödemekurumlarının uygulamalarından kaynaklanan sorunların vatandaş tarafındandoktora mal edilmesi.
Çözümönerileri ise,
1- Vatandaşa hasta hakları doğru birşekilde anlatılmalı, haklarının yanında sorumlulukları da hatırlatılmalı veuyulmaması halinde gerekli cezalar uygulanmalı.
2- Vatandaş bir hekim veya sağlık çalışanıhakkında 184 hattını arayıp ihbar yaptığında, yapılan inceleme ve öndeğerlendirmede, ihbar eğer usulsüzse, talebi yasal değilse bu kişi hakkındacezai işlem yapılmalıdır. Adaleti yanıltmaktan, iftira atmaktan davaaçılmalıdır
3- Hekimlere yapılan fiziksel şiddet enağır şekilde cezalandırılmalı ve vatandaş hekime ve sağlık çalışanına sözlüveya fiziksel bir şiddet uyguladığında en ağır cezayı alacağını bilmelidir. Bununlailgili şiddet kanunu çıkartılmalı ve bir an önce devreye sokulmalıdır.
4- Hekimihedef gösteren açıklama ve yayınlar medya ve basında yer almamalı, sonucu üzücünoktalara varabilen bu tür açıklama ve haberler yapılmamalıdır.
5- SağlıktaŞiddet Yasası bir a önce çıkartılmalı ve cezalar caydırıcı olmalıdır.
Hekimeve sağlık çalışanlarına artan şiddetin birçok nedeni vardır ve bu nedenlerintemeline inmeden, altta yatan sebepleri irdelemeden; güvenliğin artırılmasıgibi alınacak tedbirlerle şiddeti sona erdirmemiz imkansızdır.
BizlerAKAHED olarak sorun ile ilgili anlık ve güne ait çözümler yanında, bilimsel vekalıcı çözümlerin oluşturulmasına katkı vermek, sağlık çalışanları ile ilgilioluşan sosyal algının temellerini araştırmak ve çözümlerin yol göstericisiolmak gibi bir sorumluluğumuzun da olduğuna inanmaktayız.
Meslekörgütü olarak her türlü polemikten uzak, tamamen bilimsel temellere dayanarakmesleğimize ait durum tespitleri yapmayı ve yaygınlaşabilir, sürdürülebilirçözümler üretmeyi asıl sorumluluğumuz olarak görmekteyiz.
Dr.H.Şenol ATAKAN toplumsal şiddetin sona ermesini, sağlıkçalışanlarının özverili çalışmalarının karşılığının şiddet olmamasını diledi.
Kamuoyuna ve basınaduyurulur,
Saygılarımızla.
Aksaray Aile Hekimleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Dr.H.Şenol ATAKAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.