• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

Sultanhanı Beldesindeki Bölüm Türkiye de Bir İlk Oldu

Sultanhanı Beldesindeki Bölüm Türkiye de Bir İlk Oldu
Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk ve tek olan '' Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü'' Aksaray üniversitesine bağlı olarak Sultanhanı beldesinde eğitime başladı.

Türkiye ve Dünya halıcılık sektörünün En önemli merkezi olan Aksaray'ın Sultanhanı beldesi bu konuda Türkiye’nin eğitim merkezi oluyor. Aksaray üniversitesi Teknik bilimler Meslek yüksekokuluna bağlı olarak Eğitime başlayan Bölümde, ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçiftçi, ASÜ Genel Sekreteri Bayram Ali Yavaş, ve Sultanhanı belediye başkanı Fahri Solak ile birlikte Resmi Açılışı  19-10-2015 Pazartesi Saat 15:00 da bakanlarımız Ali Rıza Alaboyun, Cenap Aşçı ve Aksaray Milletvekillerimiz İlknur İnceöz ile Nevzat Palta tarafından yapılacak olan Bölümde incelemelerde bulunarak bölüm başkanı Öğr.Gör. Vildan Ömür'den bilgiler aldılar.

Bölüm hakkında Geniş bilgiler veren Ömür ‘’ 1970’li yıllarda el dokuması halı üretimi ile halı sektörüne giren Sultanhanı, 1990’lı yıllardan itibaren yurt dışına açılmıştır. Halı üretimi ile kısa süre içerisinde yurt dışında da ün yapan Sultanhanı, Uzakdoğu ülkelerinin halı sektörüne girmesinden olumsuz etkilenerek, faaliyet alanını, halı restorasyonuna yönlendirmiştir. Üretimde kazandığı tecrübeyi, halı restorasyonunda değerlendiren Sultanhanı, bugün, tüm dünyanın tanıdığı ve güvendiği “ Halı Restorasyon Merkezi” olarak kabul edilmektedir. Tarihi halı- kilim onarımı ile ülke ekonomisine milyonlarca dolar katkı sağlayan ve Kapadokya’nın kapısı olan Sultanhanı’ nı yılda yaklaşık olarak 500.000 yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

Türkiye’ de yer alan 114 Devlet Üniversitesi, 76 Vakıf Üniversitesi ve 8 Vakıf Meslek Yüksekokulu’nun eğitim süreleri, program içerikleri ve kapsamları incelendiğinde kültürel miras niteliği taşıyan tarihi tekstillerin koruma ve onarımı konusunda önlisans eğitimi veren bir bölümün bulunmadığı görülmektedir.   Bu bağlamda, tarihi halıların restorasyonunda dünyada marka haline gelen Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde, Aksaray Üniversitesi bünyesinde  kurulan “Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü”  Türkiye’de, tarihi tekstillerin korunması ve onarımına yönelik eğitim hizmeti veren  “ilk” önlisans bölümü olma özelliği göstermektedir. Üniversitede eğitim gören öğrencilerin teorik ve uygulamalı bilgilerini,  Sultanhanı’ndaki restorasyon atölyelerinde sektör uygulamaları ile desteklemeleri hedeflenmektedir. Söz konusu  bölümden mezun olan öğrenciler, TBMM Genel Sekreterliği (Milli Saraylar), Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı etnografya müzeleri, özel sektöre ait müzeler, tekstil konservasyon-restorasyon laboratuarları ve başta halı olmak üzere geleneksel tekstil restorasyonu yapan özel işyerlerinde çalışma alanı bulabilirler’’ dedi.

Bölümün Sultanhanı Beldesine açılması için yoğun Çaba harcayan Sultanhanı belediye başkanı Fahri Solak ise konuya ilişkin Yaptığı açıklamada bu bölümün ülkemiz için çok gerekli olduğunu belirterek '' ülkemizde halıcılık ve Geleneksel Tekstiller konusunda yetişmiş eleman ihtiyacı bulunuyor, Birçok Müzeler, Gümrükler ve Saraylar da bu bölüm mezunları için büyük iş imkanı var, ülkemizde bu sektördeki yetişmiş Kalifiye eleman ihtiyacını bu bölümden mezun olan öğrencilerimiz karşılayacak, geleceği olan ve Mezuniyetlerinden sonra iş imkanı olan nadir sektörlerden birisidir, Okulumuzda eğitime başlandı ve Resmi açılış proğramı ise Sayın Bakanlarımız Ali Rıza Alaboyun, Cenap Aşçı ve Aksaray Milletvekillerimiz İlknur İnceöz ile Nevzat Palta’nın Katılımları ile 19 Ekim Pazartesi Günü Saat 15:00 da yapılacaktır, Açılışa tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00