• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

Yaz Seyahati Öncesi Aşı Vakti

Yaz Seyahati Öncesi Aşı Vakti
Yaz mevsimine sayılı günler kala tatil planları yapılmaya başlandı.

Ancak özellikle yurt dışına çıkacak olanların seyahatten önce yaptırması gereken bazı aşılar var. Zira gerek tatil gerekse iş amaçlı çıkılacak yurtdışı seyahat, keyifli başlamasına karşın bazen o ülkede kapılan bulaşıcı bir hastalıktan dolayı ölüme bile neden olabiliyor. Bu nedenle gideceğiniz bölgeye veya ülkeye göre bazı hastalıklardan korunmak için hem kendinizi hem çocuğunuzu mutlaka aşılatmanız gerektiğini vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, “Seyahat planından yaklaşık 6-8 hafta önce doktora başvurularak gerekli bilgilerin alınması çok önemli” diyor. Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, seyahat öncesi yapılması gereken aşılar hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Seyahat öncesi yapılacak aşı, gidilecek ülkede mevcut bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en önemli silah! Gerek yetişkin gerekse çocuk altta yatan sağlık problemi bulunmayan kişilerin dahi mutlaka aşı olması gerekiyor. Zira aşı sayesinde vücut kendine zarar verebilecek mikropları önceden tanıyor; bu mikropla karşılaştığında da hızlıca bağışıklık sistemini devreye sokarak savunmayı oluşturuyor.Bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümleri önlemede aşı, yeri geldiğinde antibiyotiklerden bile daha etkili oluyor. Üstelik aşılar sadece yaptıran kişileri korumuyor, hastalığın ülkeye döndükten sonra diğer kişiler arasında yayılmasını da önleyerek tüm toplumu koruyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen aşıların uygulanmasının yanı sıra kişinin yanında bulundurması gereken ilaçlar ve malzemelere yönelik hazırlıkları da yapması gerektiğini belirterek, “Bu nedenle seyahat planından yaklaşık 6-8 hafta önce doktora başvurularak gerekli bilgilerin alınması çok önemli” diyor. Peki ya son dakika seyahati ise? Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz bu durumda kişilerin gerek seyahatte gerekse döndükten sonra ateş ve gribal enfeksiyon yakınmalarıyla karşılaşmaları durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Öksüren kişilerden uzak durmak, ortamı pencere ve kapı açarak havalandırmak, maske takmak ve elleri sık yıkamak da büyük önem taşıyor.

Doktorunuzdan öğrenin!

MMR aşıları (kızamık, kızamıkçık ve kabakulak)Difteri, boğmaca, tetanoz+polio (çocuk felci) aşılarıHepatit A aşısıHepatit B aşısıH.İnfluenza tip B aşısıMevsimlik grip (influenza) aşısıSuçiçeği aşısıPnömokok aşısıMenengokok menenjit aşısıRota virüsü aşısı

Gidilen bölgeye özgü aşılar

Sarı Humma Aşısı: Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde (Sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılıyor)Tifo Aşısı: Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde (Sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılıyor)Kuduz: Yüksek risk altındaki, kuduz virüsü üzerine çalışan laboratuvar görevlileri, veterinerler, hayvan bakıcılarının yanı sıra vahşi doğa görevlileri ile kuduzun yaygın olduğu bölgelere seyahat eden ya da bu bölgelerde yaşayan tüm kişilere ön bağışıklık için aşı uygulanması gerekiyor.

Yan etki endişelerinizi doktorunuza danışın!

Ülkemizde çocukluk çağı aşılaması gelişmiş ülkelerle aynı seviyede olmasına karşın erişkinlerde tam tersi bir tablo sözkonusu. Erişkinlerin aşılanma konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları gibi, aynı zamanda yan etkileri konusunda da önyargılı olduklarını belirten Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz “Erişkinlerin çoğu aşı olmaları gerektiğini bilmiyor. ‘Çocuklukta tüm aşılarımı olmuşum, aşı kartım burada’ diyorlar. Bilenler de yan etkileri konusundaön yargılı bir tutum sergiliyor. Oysa aşılar belli testler ve kontrollü yapılan çalışmalar sonrasında piyasaya veriliyor. Bu nedenle aşının yan etkileri, enfeksiyona karşı korunma amacı ile tüketilen bitkisel maddelere göre çok daha kontrol altında. Dolayısıyla aşıdan çekinilmemeli” diyor. aksaraymedya.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00